Cara Nak Buat Jeruk Mangga Kecil
Masukkan ke dalam balang lalu campurkan semua bahan-bahan lain gula cili api asam boi dan ais krim soda. Kupas mangga hiris saiz kesukaan.
Vlog 23 Jom Buat Jeruk Mangga Youtube
Esoknya buangkan air garam dalam mangga muda tu.
. Isi hirisan mangga dalam balang dan masukkan garam kasar anggaran satu genggam untuk satu balang besar seperti dalam gambar di bawah. Cara buat jeruk mangga asam boi krup krap. Kupas mangga potong atau hiris memanjang basuh dan toskan.
Ini Cara Simpan Buah. Tak perlu masak-masak pun Bahan-bahan Jeruk Maman 2 ikat Daun maman bersihkan dari batangnya. Lebih sedap jika dikupas kulit.
Jom cuba resipi di bawah ni. Keesokan harinya sejatkan air. Pertama sekali korang perlu basuh dan kupas kulit mangga potong ikut cara korang suka makan.
Info Lebih Menarik DI SINI. Simpan dalam peti ais semalaman sebelum makan. Biasanya dalam 3 malam.
Lepas tu letak dalam mangkuk. Simpan dalam peti ais semalaman sebelum makan. Banyak sangat nanti masin pula.
Biarkan mangga tu selama 2 malam. Cara Buat Petai Jeruk Nak RANGGUP. Kali ini kami kongsikan cara buat jeruk mangga sendiri.
Tapi kalau boleh elok kecik2 sikit supaya mudah menyerap dengan bahan2 lain. Masukkan gula cili padi garam cuka. Asam boi boleh guna yang merah atau yang putih.
Potong mengikut citarasa masing-masing saya suka panjang-panjang macam ni. Hasilnya jeruk buah mangga yang ranggup gitu. Hasilnya jeruk mangga yang ranggup gitu.
Campurkan semua bahan jadi satu jangan lupa cicipi rasanya. Masukkan air paip air bertapis separas buah. Komen Prev Post Next Post.
Basuh buah mempelam dan potong ikut kreativiti. Cuci mangga yang dihiris tos biar betul2 kering. Masukkan ke dalam balang dan campurkan semua bahan-bahan lain iaitu gula cili api asam boi dan ais krim soda.
Untuk sukatan garam agak-agak sahaja mengikut kuantiti mangga. Biarkan semalam supaya terasa garamnya. Cuci bersih bawah air paip sebab maman ni ditanam di tempat berpasir.
Campurkan 1 sdm garam kedalam irisan mangga ratakan sampai agak layu diamkan selama 3 menit. Rebus 5 buah cabe dengan air sampai mendidih kemudian haluskan. Peram semalaman dalam peti sejuk.
Letak dalam 5 - 10 biji pun dah okei. Kalau rasa nak jual air minuman bersama buah potong sekaligus itu lebih menarik lagi. Kupaskan mangga potong atau hiris memanjang basuh dan toskan.
Gunakan air bertapis atau air masak yang sudah disejukkan. Masukkan mangga tu dalam mangkuk dan gaul dengan garam. Banyaknya gula agak2 je lah berpadanan dengan buah mangga muda tadi.
1 2 cawan air masak ikut kepekatan yang. Kemudian sediakan bahan jeruk. Sedap Tapis Semalaman Guna Garam Kasar.
Masukkan ke dalam balang lalu campurkan semua bahan-bahan lain gula cili api asam boi dan ais krim soda. Peras jeruk manis ambil airnya. Goncang2 sikit biar sebati.
Anda hanya perlu mengikuti langkah ini. Buang kulit dan basuh bersih buah mangga muda tersebut. Taburkan gula mek buat satu sudu gula untuk satu biji mangga.
Jangan tak tahu boleh juga buat jeruk tau. Isi hirisan mempelam dalam balang dan masukkan garam kasar anggaran 1 genggam untuk satu balang besar seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais semalaman dan esoknya boleh dimakan.
Basuh buah mangga hingga bersih dan potong ikut kreativiti sendiri. Kemudian masukkan garam kasar. Setengah genggam Garam kasar Sesenduk Nasi Segenggam Cili padi Sebotol besar Air mineral setiap kali menjeruk waima buat kimchi memang saya akan gunakan air.
Basuh sekali lagi dan toskan airnya. Seeloknya simpan dalam peti sejuk. Cari bekas yang ada bertutup.
Cara-cara untuk membuatnya. Lebih sedap jika dikupas kulitnya. Cara Mudah Buat Jeruk Mangga Muda Potong buah mangga seperti di bawah.
Tak hanya itu air jeruk nipis juga cukup menyegarkan. Letak asam boi dan serbuk asam tadi. Rendam dalam air garam sampai kulit hijau bertukar warna menjadi kekuningan.
Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas. Cuka 2 sudu besar. Garam kasar 1 sudu kecil.
Hasilnya jeruk mangga yang ranggup gitu. Masukkan hirisan mangga dalam balang. Bila dah siap potong cuci bersih dan sejatkan.
Basuh sekali lagi dan toskan airnya. Kupas mangga potong atau hiris memanjang basuh dan toskan. Sham Sabri via vanillakismis Apa Pendapat Anda.
Peram semalaman dalam peti sejuk. Jalankan siklus blender beberapa kali untuk menghancurkan jeruk. Cuci irisan mangga muda dengan air bersih sampai 3 kali.
Cara untuk menyediakan jus buah amat mudah. Biarkan air gula tu sejuk dahulu. Buat Jeruk Mangga Ranggup.
Kalau nak buat jus untuk smoothie tak payah tambah air. 2 biji mangga 5 6 biji cili api boleh dikurang ditambah 3 4 sudu makan gula pasir 5 biji asam boi 14 cawan air soda nak letak lebih pun.
4 Cara Membuat Minuman Dan Manisan Jeruk Mangga
Resepi Jeruk Mangga Mudah Blog Sihatimerahjambu
Jeruk Mangga Rangup Tak Pakai Kapur Bahan Pengawet Ibu Boleh Cuba Ni Keluarga
Resepi Mangga Pauh Muda Part 2 Cara Buat Jeruk Pauh Rangup Tanpa Pengawet Youtube
Comments
Post a Comment